5 روش پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

موضوع مهمی که امروزه بیشتر از هر زمان دیگری موردتوجه جامعه‌ی دندان‌پزشکی قرارگرفته، پر کردن جای خالی دندان کشیده شده و یا دندان‌های افتاده است. وجود فضای خالی که بعد از کشیدن یک دندان باقی می‌ماند، می‌تواند تأثیرات زیادی در زیبایی چهره، شکل ظاهری فک و دندان‌ها، سلامت دهان و حتی اعتمادبه‌نفس فرد داشته باشد؛ اما خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم دندان‌پزشکی و افزایش روش‌های جایگزین دندان کشیده شده، این مشکل به‌راحتی قابل‌حل است.


(البته شاید برای انجام خدمات دهان و دندان، نگران هزینه‌های دندانپزشکی مانند ایمپلنت، پروتز، کامپوزیت و پل باشید. مرکز دندانپزشکی دکتر گروهی، علاوه بر ارائه خدمات دندانپزشکی با بهترین متدهای روز توسط پزشکی حاذق و متخصص، قیمت مناسبی نیز برای ارائه خدمات به همراهان عزیز در استان کرمان و سایر شهرستان‌های آن در نظر گرفته است. برای رزرو نوبت و آگاهی از قیمت خدمات درمانی دکتر گروهی، با شماره‌های 09136595124 و 03432443299 تماس بگیرید.)


همان‌طور که گفته شد روش‌های مختلفی برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده وجود دارند که با توجه به تجربیات و نظر دندان‌پزشک متخصص، برای هر فرد متفاوت‌اند. به‌عنوان‌مثال روش در نظر گرفته‌شده برای فردی که دارای بیماری زمینه‌ای (مانند دیابت) است با روش درمانی اشخاصی که استخوان فک ضعیف‌تری دارند، متفاوت است. برای آشنایی بیشتر، به توضیح چند نوع از روش‌های جایگزین دندان کشیده شده خواهیم پرداخت.

ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان یکی از راه های پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

اولین و شاید بهترین روش پر کردن جای خالی دندان کشیده شده یا دندان افتاده؛ ایمپلنت دندان است. در این روش، ابتدا یک پیچ به‌عنوان پایه ایمپلنت در استخوان فک کار گذاشته می‌شود. پس از 3 الی 6 ماه، استخوان به این پیچ متصل شده و بخش‌های مختلف ایمپلنت به‌عنوان یک دندان واقعی و طبیعی عمل می‌کنند.

انواع ایمپلنت

البته ایمپلنت‌ها انواع مختلفی دارند که هرکدام کاربرد و ویژگی‌های خاصی دارند. ازجمله:

ایمپلنت اندواستیل (Endosteal)

یکی از رایج‌ترین نوع ایمپلنت‌ها است که اغلب از جنس تیتانیوم و به شکل پایه‌های کوچک و گرد هستند. از ایمپلنت‌های اندواستیل به‌عنوان پل یا دندان مصنوعی متحرک، استفاده می‌شود.

ایمپلنت ساب پریواستیل (Subperiosteal)

این نوع ایمپلنت‌ها، بیشتر برای افرادی که استخوان‌های قوی و مقاومی ندارند، مناسب هستند. پایه‌های فلزی ساب پریواستیل بر روی استخوان و زیر لثه قرار می‌گیرند.

ایمپلنت زایگوماتیک (Zygomatic)

این نوع ایمپلنت به علت پیچیدگی و سختی کار، کمتر از دو نوع دیگر کاربرد دارد و معمولاً به استخوان زیگوما (که در قسمت گونه قرار دارد) متصل می‌شود.

مزایا ایمپلنت دندان

ایمپلنت‌های دندانی علاوه بر پر کردن جای خالی دندان کشیده شده، مزایای بسیاری دارند. به‌طور خلاصه می‌توان به چند مورد زیر اشاره کرد:

  • ایمپلنت‌ها، ظاهری زیبا و تقریباً شبیه به دندان‌های طبیعی دارند و قطعاً وجود دندان‌های طبیعی می‌تواند اعتمادبه‌نفس بیشتری به فرد بدهد.
  • تمیز کردن ایمپلنت‌ها مانند دندان‌های طبیعی، کار ساده‌ای است و نیاز به مراقبت‌های خاصی هم ندارند. در بین روش‌های پر کردن جای خالی دندان کشیده شده، ایمپلنت بیشتر از بقیه به حفظ بهداشت دهان و دندان کمک می‌کند.
  • ایمپلنت‌ها ماندگاری بالایی دارند و طول عمر آن‌ها تقریباً 25 سال است. البته با رعایت بهداشت دهان و دندان، ممکن است تا آخر عمر و حتی به‌طور دائمی، قابل‌استفاده باشند.
  • جلوگیری از بروز مشکلات هنگام صحبت کردن، بهبود قدرت جویدن و ادای صحیح کلمات نیز از دیگر مزایای ایمپلنت دندان است؛ زیرا گاهی اوقات وجود دندان مصنوعی باعث ایجاد اختلال در تکلم افراد می‌شود.
  • این روش علاوه بر پر کردن جای خالی دندان کشیده شده، به حفظ استخوان فک نیز کمک می‌کند.

پل دندان (بریج دندان)

بریج دندان یکی از راه های پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

یکی دیگر از روش‌های جایگزین دندان کشیده شده، استفاده از پل است. البته این روش، معمولاً به افرادی که یک یا دو دندان کنار هم را کشیده‌اند پیشنهاد می‌شود. بریج دندان یا همان پل دندانی؛ متشکل از یک یا چند دندان مصنوعی است که به دندان‌های طبیعی مجاور خود متصل شده و نقش یک پل را بازی می‌کنند.

انواع پل دندانی

پل دندان نیز دارای انواع مختلفی است، ازجمله:

پل سنتی، روشی ساده برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

از پل سنتی زمانی استفاده می‌شود که شکاف خالی، بین دندان‌های طبیعی قرار بگیرد و دو طرف این شکاف خالی، دندان‌های طبیعی وجود داشته باشند.

پل دندان کانتی لِوِر

برخلاف روش سنتی که در بالا ذکر شد، روش کانتی لور زمانی قابل‌استفاده است که فقط یک‌طرف از جای خالی دندان کشیده شده، دندان‌های طبیعی وجود داشته باشند.

پل دندانی مریلند

درروش مریلند، به‌جای روکش کردن دندان، مقداری ماده فلزی پشت دندان‌های طبیعی چسبیده می‌شوند و به‌عنوان یک پل عمل می‌کنند.

مزایای پل دندان

  • زیبایی چهره و لبخند را به فرد هدیه می‌دهد.
  • فرآیند جویدن غذا را آسان می‌کند.
  • گفتار و نحوه ادای صحیح کلمات بهبود میابد.
  • شکل صورت و فک حفظ می‌شود.
  • از حرکت دندان‌ها و کج شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند.

معایب پل دندان

اگرچه روش پل برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده مناسب است اما گاهی لازم است که پزشک برای پل زدن، مجبور به تراش دادن مینای دندان‌های مجاور باشد که این کار باعث آسیب دیدن دندان‌های دیگر خواهد شد. البته پزشک باتجربه و متخصص، می‌تواند با مهارتی که دارد از بروز این مشکل جلوگیری کند.

علاوه بر این، اگر پل به دندان‌های طبیعی متصل شود اما به استخوان فک نرسد، ممکن است با برخورد ضربه‌ای شدید، باعث شکستن دندان‌های مصنوعی و طبیعی اطراف شود.

ارتودنسی یکی دیگر از راه های پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

ارتودنسی یکی از راه های پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

درمان با ارتودنسی یکی از روش‌های متداول و مؤثر در دندانپزشکی است که به بهبود زیبایی و عملکرد دهان و دندان کمک می‌کند. یک دندان‌پزشک ممکن است از ارتودنسی در موارد مختلفی استفاده کند. برای مثال کمک به حفظ و مرتب شدن دندان‌های نامرتب یا کج، به تعادل رساندن فاصله بین دندان‌ها، اوربایت یا آندربایت (فک بالا یا پایین بیش‌ازحد جلو یا عقب بودن) و مشکلاتی در جویدن غذا به دلیل چینش نامناسب دندان‌ها، ازجمله مواردی هستند که به درمان با روش ارتودنسی نیاز دارند.

ارتودنسی، همچنین به رفع مشکلاتی مانند پر کردن جای خالی دندان کشیده شده نیز کمک می‌کند. از این روش برای درمان مشکلات فک و دندان در همه سنین حتی در کودکان هم استفاده می‌شود.

مزایای ارتودنسی

  • استفاده از ارتودنسی می‌تواند سبب مرتب کردن دندان‌ها و زیبایی بیشتر لبخند شود.
  • تراز کردن دندان‌ها می‌تواند به بهبود جویدن و گفتار کمک کند.
  • دندان‌های مرتب، بهداشت دهان و دندان را تسهیل می‌کنند و از پوسیدگی‌های بیشتر جلوگیری می‌کنند.

 انواع ارتودنسی

ارتودنسی یکی از روش‌های متداول در دندانپزشکی است که برای اصلاح چینش دندان‌ها و بهبود عملکرد فک،‌ به کار می‌رود. انواع مختلفی از ارتودنسی وجود دارند که بر اساس نیاز و شرایط فردی بیماران انتخاب می‌شوند. در ادامه، به معرفی برخی از انواع رایج ارتودنسی خواهیم پرداخت.

ارتودنسی ثابت

این نوع ارتودنسی، بهبود وضعیت دندان‌ها و فک بیمار، با استفاده از براکت‌ها و سیم‌های متصل شده به دندان‌ها، انجام می‌شود. براکت‌ها می‌توانند فلزی، سرامیکی یا از جنس مواد شفاف باشند. این سیم‌ها و براکت‌ها به دندان‌ها متصل شده و نیاز به تنظیم مداوم دارند.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک؛ شامل دستگاه‌هایی است که می‌توانند برداشته و گذاشته شوند و معمولاً برای افرادی استفاده می‌شوند که به درمان ساده‌تری نیاز دارند. همچنین می‌توان از آن به‌عنوان بخشی از درمان پس از ارتودنسی ثابت استفاده می‌شود.

 ارتودنسی نامرئی

این نوع از ارتودنسی با استفاده از تراز کننده‌های شفاف انجام می‌شود که کمتر قابل‌مشاهده هستند. این روش برای افرادی که تمایل دارند ارتودنسی آن‌ها کمتر دیده شود، انتخاب مناسبی است.

ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال؛ براکت‌ها و سیم‌هایی دارد که پشت دندان‌ها نصب‌ شده و از نمای جلوی دهان دیده نمی‌شوند.

 ارتودنسی دیمون

این نوع ارتودنسی از براکت‌های خودتنظیم شونده استفاده می‌کنند که نیاز به کش‌های ارتودنسی کمتری دارد و کار با آن‌ها برای هر فرد مبتدی نیز راحت‌تر است.

>>>برای اطلاعات کامل تر می توانید این مقاله را مطالعه کنید.

 مراحل ارتودنسی

دندان‌پزشک پس از مشاهده بیمار و تشخیص ارتودنسی برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده، با کمک بیمار مراحلی برای درمان بهتر او در نظر خواهد گرفت:

  • مرحله اول بررسی وضعیت اولیه دندان‌ها، لثه‌ها، فک و تعیین نوع درمان توسط دندان‌پزشک
  • تهیه عکس کامل از فک و دندان بیمار و آشنایی با مدل‌ دندان‌های او
  • نصب ارتودنسی و قرار دادن براکت‌ها، سیم‌ها یا تراز کننده‌ها
  • در این مرحله فردا باید به‌طور مداوم در جلسات تعیین‌شده شرکت کند.
  • پس از رسیدن به نتیجه مطلوب، دندان‌پزشک پس از اطمینان از وضعیت دندان‌ها، دستگاه‌ها را برمی‌دارد.
  • درنهایت استفاده از نگه‌دارنده‌ها برای حفظ نتایج به‌دست‌آمده و مراقبت و همراهی بیمار، بسیار مؤثر است.

پروتزها، راهی مؤثر برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده!

پروتز دندان یکی از راه های پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

علاوه بر روش‌هایی که قبلاً ذکر شد، روش‌ دیگری نیز برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده وجود دارند که پروتز نام دارد. پروتز انواع مختلفی دارد که عبارت‌اند از:

پروتزهای دندانی متحرک جزئی

این پروتزها برای پر کردن جای خالی یک یا چند دندان کشیده شده استفاده می‌شوند. به این صورت که با استفاده از کلیپس‌های فلزی به دندان‌های طبیعی باقیمانده متصل می‌شوند. این نوع پروتز تقریباً عملکردی مانند پل دندان را به همراه دارد با این تفاوت که پروتزهای دندانی متحرک جزئی، قابل برداشتن و تمیز کردن هستند و همچنین گزینه‌ای اقتصادی‌تر نسبت به ایمپلنت‌ها و بریج‌ها (پل) محسوب می‌شوند.

 پروتزهای دندانی متحرک کام

پروتزهای متحرک کام، تمام فضای خالی بین دندان‌ها را پوشش داده و به لثه‌ها می‌چسبند، به همین دلیل دندانپزشک‌ها معمولاً به افرادی که تمام دندان‌های یک فک یا هر دو فک خود آن‌ها کشیده و یا افتاده، این روش را پیشنهاد می‌کنند.

. پروتزهای دندانی متحرک با پایه ایمپلنت

این پروتزها به ایمپلنت‌هایی که در استخوان فک قرار داده‌شده، متصل می‌شوند، ازاین‌رو استحکام بیشتری نسبت به پروتزهای متحرک معمولی دارند؛ اما به دلیل نیاز به جراحی در این نوع پروتزها، لازم است که بیمار مراقبت‌های درمانی و بهداشتی بعد از جراحی را رعایت کند تا نتیجه‌گیری بهتری داشته باشد.

. پروتزهای دندانی متحرک با پایه مغناطیسی

این پروتزها با استفاده از نیروی مغناطیسی به دندان‌های باقیمانده یا ایمپلنت‌ها متصل می‌شوند. نصب و برداشتن آن‌ها نسبت به پایه ایمپلنت، آسان‌تر است و احساس راحتی بیشتری به بیمار می‌دهند. البته این نوع پروتز اگرچه قابل تعویض است؛ اما ممکن است باعث بوی دهان شده و استحکام و دوام کمتری نسبت به پایه ایمپلنت داشته باشد.

. پروتزهای دندانی متحرک با پایه چسبی

این پروتزها با استفاده از چسب‌های دندانپزشکی به لثه‌ها متصل می‌شنود و معمولاً برای مواردی که نیاز به حمایت موقتی است، مانند دوره بهبودی پس از کشیدن دندان، مناسب هستند. از مزایای این روش برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده، قیمت ارزان‌تر و نیاز به مراقبت‌های کمتر نسبت به سایر پروتزها است. البته ممکن است با پروتز پایه چسبی، در ابتدا کمی احساس ناراحتی در لثه‌ها وجود داشته باشد.

دندان مصنوعی؛ جایگزینی برای دندان کشیده شده

دندان مصنوعی یکی از راه های پر کردن جای خالی دندان کشیده شده

دندان‌های مصنوعی، انتخابی ساده، بی‌دردسر و راحت برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده هستند. این دندان‌ها به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می‌شوند که هرکدام ویژگی‌های خاص خود را دارند که در ادامه این مقاله به توضیح کامل هرکدام از این روش‌ها، به‌منظور پر کردن جای خالی دندان کشیده شده خواهیم پرداخت.

دندان مصنوعی ثابت

دندان‌های مصنوعی ثابت به‌صورت دائمی در دهان قرار داده می‌شوند و نیاز به برداشتن مداوم ندارند. این نوع دندان‌ها شامل ایمپلنت‌ها، بریج‌ها و روکش‌های دندان هستند که به دندان‌های مجاور یا پایه‌های ایمپلنت متصل شده و ظاهری شبیه به دندان‌های طبیعی دارند. همچنین عملکرد بسیار خوبی در جویدن و صحبت کردن ارائه می‌دهند.

دندان مصنوعی متحرک

برخلاف دندان‌های ثابت، دندان‌های مصنوعی متحرک، به‌راحتی برداشته می‌شوند و می‌توان آن‌ها را تمیز کرد. دندان‌های کامل متحرک و پروتزهای متحرک بر پایه ایمپلنت از این نوع دندان‌ها هستند.

دندان‌های مصنوعی ثابت معمولاً دارای قیمت بالا؛ اما ظاهر و عملکرد بهتری هستند. درحالی‌که دندان‌های مصنوعی متحرک ارزان‌تر بوده و نصب و برداشتن آن‌ها آسان‌تر است، البته معمولاً به‌اندازه دندان‌های ثابت، راحت نیستند.

سخن پایانی

با پیشرفت علم دندانپزشکی، برای درمان هر جای خالی در دهان، روش جایگزینی وجود دارد که هرکدام از آن‌ها، زیبایی، اعتمادبه‌نفس و سلامت دهان و دندان را برای فرد به همراه دارند. علاوه بر این، پر کردن جای خالی دندان‌های کشیده شده، در جویدن بهتر مواد غذایی، سیستم گوارش و نحوه تکلم نیز تأثیر به سزایی دارد. البته هر یک از روش‌های ذکرشده برای پر کردن جای خالی دندان کشیده شده، دارای مزایا و معایبی هستند. انتخاب مناسب‌ترین گزینه برای درمان، بستگی به نیاز فرد، شرایط دهان و دندان و از همه مهم‌تر نظر دندان‌پزشک فوق حرفه‌ای خواهد داشت.

(اگر قصد انجام هرکدام از خدمات ذکرشده را دارید، مرکز دندانپزشکی دکتر گروهی به عنوان بهترین دندانپزشک کرمان ، با بهره‌گیری از بهترین و باکیفیت‌ترین متریال و تجهیزات در کنار پزشکی حرفه‌ای و کارآمد، آماده است تا بهترین تجربه از دندانپزشکی را برای شما به ارمغان آورد. برای رزرو نوبت و دریافت مشاوره تلفنی می‌توانید با شماره‌های 09136595124 و 03432443299 و یا به آدرس کرمان، بلوار جمهوری، حدفاصل خیابان امام‌جمعه و حمزه، بعد از بانک آینده، ساختمان آتیه، طبقه چهارم مراجعه نمایید.)

اشتراک گذاری در :

اولین دیدگاه را بنویسید

دریافت مشاوره

جهت دریافت مشاوره فرم درخواست مشاوره را تکمیل نمایید و یا با شماره 09136595124 تماس حاصل فرمایید.

فیلد های "*" اجباری هستند

رزرو نوبت

جهت رزرو نوبت می توانید درخواست خود را به صورت تلفنی یا پیامکی انجام دهید .